Opracowanie innowacyjnej hybrydowej podciśnieniowo-wentylacyjnej technologii obróbki wstępnej i suszenia orzechów laskowych i jej wdrożenie w działalności przedsiębiorstwa

 

Fructino Bogdan Potębski realizuje projekt pn. „Opracowanie innowacyjnej hybrydowej podciśnieniowo-wentylacyjnej technologii obróbki wstępnej i suszenia orzechów laskowych i jej wdrożenie w działalności przedsiębiorstwa” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki.

Projekt zostanie zrealizowany w ramach dwóch modułów – B+R oraz Wdrożenie Innowacji w okresie od 16.12.2024 do 31.12.2027.

Zakres projektu obejmuje moduł B+R składający się 3 etapów prac badawczych:
1. Badania przemysłowe nad wpływem wybranych zabiegów fizycznych na mikrostrukturę jąder orzecha i absorpcję przeciwutleniacza;
2. Badania przemysłowe nad wpływem parametrów suszenia na szybkość suszenia, zużycie energii i jakość wysuszonych orzechów;
3. Prace rozwojowe w zakresie opracowana technologii obróbki wstępnej i suszenia w skali pilotażowej oraz oceny wpływu cyklu przetwórczego na jakość wysuszonych surowców.

Po przeprowadzeniu powyższych prac, beneficjent zrealizuje moduł „Wdrożenie innowacji” obejmujący inwestycję w środki trwałe niezbędne do wdrożenia technologii i dywersyfikacji oferty.
W trakcie realizacji modułu nastąpi zakup maszyn, które będą służyć do obróbki wstępnej i suszenia podciśnieniowego orzechów laskowych. Konstrukcja suszarni będzie się składać z podciśnieniowego zbiornika procesowego, systemu chłodzenia, układu płytowego ogrzewania suszarni, układu próżniowego, układu załadunku i rozładunku surowca, automatyki oraz sonikatora immersyjnego lub
komory do pulsacyjnego pola elektrycznego.
W oparciu o prace eksperymentalne przeprowadzone na prototypowej instalacji technologicznej zostaną pozyskane dane umożliwiające pełną ocenę jakości wytworzonego produktu oraz ustalenie zapotrzebowania na media techniczne, przede wszystkim na energię elektryczną.

Odbiorcami usług będą m.in. przedsiębiorstwa zajmujące się zdrową żywnością, detaliści i hurtownicy produktów spożywczych, odbiorcy zagraniczni.

Celem projektu jest opracowanie nowej technologii suszenia orzechów laskowych, pozwalającej na „rozpulchnienie” struktury fizycznej surowców przed suszeniem, a następnie usunięcie wody przez suszenie hybrydowe podciśnieniowo-wentylacyjne. Proces będzie prowadzony przy użyciu suszarni podwójnego zastosowania zbudowanej na bazie liofilizatora o zmodyfikowanej konstrukcji, umożliwiającej łączenie metod suszenia konwekcyjnego z podciśnieniowym.

Planowane rezultaty projektu obejmują wdrożenie innowacji procesowej oraz ekoinnowacji, a także implementację wyników prac B+R. Projekt przyczyni się do dywersyfikacji oferty oraz transformacji rynku, co pozytywnie wpłynie na jakość życia społeczeństwa poprzez ochronę biologicznie czynnych składników i zwiększenie ich biodostępności. Dodatkowo, przewiduje się wzrost przychodów ze sprzedaży nowych produktów, a także poprawę innowacyjności i konkurencyjności firmy. Całość działań będzie miała również pozytywny wpływ na środowisko.

Wartość projektu: 7 470 241,73 zł
Wartość dofinansowania: 4 319 490,13 zł

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

Call Now Button